1 tojás = kb. 0,5 dl
10 dkg cukor = kb. 0,7 dl folyadék
5 dkg margarin = kb. 0,4 dl = kb. 5 ek folyadék
1 kg körüli kenyér 60 dkg lisztből lesz, ehhez nagyjából 4 dl folyadékot lehet számolni, 50 dkg liszthez kb. 3,3 dl folyadék szükséges. Ezek csak nagyjábóli értékek, sok minden függ a hozzáadott lisztek és egyebek milyenségétől is. Pl. a nagyobb mennyiségű darált olajos mag ellágyítja a tésztát, a burgonyapehely, gabonapelyhek több folyadékot igényelnek.
Valamilyen zsiradékot érdemes a kenyérfélékbe tenni. Ettől is puhább, tovább elálló lesz a kenyér.
Kanálméretek:
Problémák voltak már ebből is, ezt tisztázandó írok róla.
ek = evőkanál = nagymérő
kk = kávéskanál = teáskanál = kismérő